Kasvu Open -sanasto

Mylläri, kiitorata, kasvupaja... Kasvu Open -sanasto selventää käyttämäämme terminologiaa.


Finaali, finalisti

Kasvu Open finaali järjestetään Kasvu Open Karnevaalin yhteydessä lokakuussa Jyväskylän Paviljongissa. Finaalissa kisaavat 100 finalistia, jotka on valittu yli 20 toimivalta Kasvupolulta. 100 finalistia on jaettu kahteen sarjaan; Startup ja Start Again, johon kuuluvat yli 3 vuotta pidempään toimineet yritykset.
 

Karnevaali, Kasvu Open Karnevaali

Kasvu Open Karnevaali, tai lyhyesti Karnevaali, on lokakuussa Jyväskylän Paviljongissa järjestettävä kasvuyritystapahtuma. Tapahtuma on sekoitus seminaariohjelmaa, messuja, verkostoitumista, puhujia ilman pönöttämistä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Kasvu Open finaali, jossa kisaavat 100 parhaaksi arvioitua kasvuyritystä, jotka on valittu kaikilta Kasvupoluilta. Se on samalla Kasvu Open toimintakauden päätösjuhla.
 

Kasvu Invitation

Kasvupolun jälkeen järjestettävässä Kasvu Invitationissa tarjotaan sparrausta kasvun suosituimpiin osaamistarpeisiin. Kasvu Invitationiin voivat osallistua kaikki Kasvupoluillekin osallistuneet yritykset. Asiantuntijoiden johdolla näkökulmia pohditaan ratkaisukeskeisesti, yhdessä toisten yritysten kanssa tiiviisti yhteen teemaan keskittyen.
 

Kasvupaja

Kasvupaja on työpajapäivä, joka voidaan järjestää osana Kasvupolkua, mutta se ei ole pakollista. Kasvupaja on kaikille avoin aamupäivätilaisus, johon kutsutaan kaikki Kasvupolulle hakeneet yrittäjät, sparrauksesta kiinnostuneet sekä alueen kasvuekosysteemin toimijat. Työpajapäivä tuo yhteen alueen kasvuhakuiset yritykset ja sisältää neljä teemakohtaista työpajaa, jossa omaa kasvusuunnitelmaa tai -tavoitetta voi työstää eteenpäin.
 

Kasvupolku®

Kasvupolku® on alueellinen tai toimialakohtainen usean päivän kokonaisuus, jossa yrittäjät ja asiantuntijat eli myllärit kohtaavat. Kasvupolku® käsittää pääsääntöisesti 2–4 tapahtumapäivää, joista suluissa olevat eivät ole pakollisia: (starttitilaisuuden), kaksi Kiitoratapäivää ja (semifinaalin), josta kaksi parasta yritystä etenee valtakunnalliseen finaaliin. Semifinaali voi myös olla osa toista Kiitorata-päivää.
 

Kiitorata

Kiitoradaksi kutsutaan menetelmää, jossa 5 yritystä tapaa päivän aikana 5 eri asiantuntijaa. Jokainen yritys tapaa yhden asiantuntijan kerrallaan 45 minuutin mittaisessa henkilökohtaisessa ja luottamuksellisessa tapaamisessa. Kiitoradalla ovat mukana kaikki Kasvupolulle valitut yritykset sekä eri alojen asiantuntijat. Yhteisessä aloituksessa yritykset pääsevät pitchaamaan omaan kasvusuunnitelmansa ja myllärit esittäytymään.
 

Mylläri

Myllärit ovat osaamisensa todistaneita alansa asiantuntijoita, joita pääsee tapaamaan Kasvu Openin sparrauksissa. Myllärit vaihtuvat Kiitoratapäivien teemojen mukaan. Taustaltaan he ovat esimerkiksi enkelisijoittajia, myynnin osaajia, markkinoijia, eri maiden ja kansainvälistymisen tuntijoita, vientiyritysten johtajia, toimitusjohtajia ja strategian sparraajia. Finalistit tapaavat heitä Kiitoratapäivien sparraushetkissä.
 

Semifinaali

Alueellisen tai toimialakohtaisen Kasvupolun päätöstilaisuus on nimeltään semifinaali, ja siellä valitaan polun voittaja ja kunniamaininnan saaja. Em. semifinalistit etenevät valtakunnalliseen Kasvu Open -finaaliin, Kasvu Open Karnevaaliin. Semifinaali on nykyään usein osa toista Kiitorata-päivää, mutta se voidaan järjestää myös erillisenä.
 

Sparraus

Sparraus tarkoittaa myllärin ja yrityksen välistä keskustelua, jossa mylläri haastaa yritystä ajattelemaan uusia vaihtoehtoja liiketoiminnassaan. Sparrauksessa myllärit antavat oman näkemyksensä yrityksen liiketoiminnasta, miten sitä voisi kehittää, mihin kannattaa panostaa enemmän ja mitkä voisivat olla yrityksen seuraavat askeleet. Sparraus pohjautuu mm. Jyväskylän yliopistossa kehitettyyn metodiin.
 

Start again, Startup

Ne ovat nimityksiä, joilla kutsumme Kasvupoluille mukaan valittuja yrityksiä. Startup on yleiskäytössäkin oleva ilmaus, mutta meillä se tarkoittaa alle 3 vuotta toiminutta yritystä. Start again -yritykset taas ovat tätä pidempään toimineita. Sarjojen parhaat valitaan Kasvu Open finaalissa.
 

Tuomari ja tuomaristo

Koska haemme Suomen kasvuhaluisinta, uskottavimman suunnitelman omaavaa kasvuyritystä, meillä pitää olla ulkopuolinen tuomaristo tekemässä päätöksiä. Jokaisella Kasvupolulla on omat tuomaristonsa, jotka valitsevat hakeneista ne yritykset, jotka pääsevät mukaan sparraukseen ja myös ne, jotka pääsevät jatkamaan Kasvu Open finaaliin. Tuomaristot on koostettu alueen/toimialan asiantuntijoista. Lisäksi valtakunnallisessa Kasvu Open finaalissa on oma tuomaristonsa.