Blogi

Vauhti korjaa virheet?

29.3.2017

Monen yrityksen kiikareissa siintää kasvun mahdollisuus. Ehkä kansainvälistyminenkin. Ja mikäs sen mahtavampaa, sillä yrittämisen menestyksen kautta Suomi nousee. Ei huvikuunareita tai juppikoottereita verottamalla.

Vauhdin kasvaessa näkökenttä pakkaa helposti kapenemaan. Kun kaikki fokus suuntautuu valitulla tiellä pysymiseen, sivulla saattaa tapahtua kummia ilman, että niihin ehtii kiinnittää huomiota.

Kerronpa käytännön tarinan tästä. Olkoot sen nimi vaikka ”Vauhti ei korjaa virheitä”.

Perustimme viitisentoista vuotta sitten yrityksen. Teimme aluksi käsityönä uistimia hauenkalastukseen, mutta koko ajan tavoitteenamme oli kerätä niin paljon rahaa, että voimme automatisoida tai ulkoistaa tuotannon. Tiesimme alun pitäen, että sivutoiminen käsityö on liian aikaa vievää. Jos mielimme tehdä kunnolla hilloa, pitää koneen sylkeä vieheitä linjalta.

Emme nostaneet palkkaa neljään vuoteen lainkaan vaan laitoimme kaikki patjan alle odottamaan investointia. Ja neljän vuoden jälkeen meille aukesikin kanava Kiinaan. Saisimme kohtuullisella rahalla teetettyä itse suunnittelemiamme muoviuistimia. Silmät pyörivät kassakoneina kun ajattelimme rikkauksia, jotka kohta olisivat koukuissamme.

Piirsimme tammikuussa 2005 mallin, annoimme sen nimeksi Ezox, tilasimme Kiinasta prototyypin ja jäimme odottamaan. Patenttihakemus? Pah. Mallisuoja? Pyh. Immateriaalioikeuksien vakuutus? Pöh.

Saimme prototyypin saman vuoden helmikuussa ja tavoitteenamme oli puskea ensimmäiset tuotteet markkinoille kevään kalastuskauteen huhtikuussa 2005. Mikä kyllä onnistuikin. Mutta tällä välin toiset kaverimme, joilla oli vasta perustettu kalastusvälineiden maahantuontiyritys, olivat saaneet tarjouksen Kiinasta. Kiinnostaisiko alkaa edustaa aivan uutta viehemallia, Motion Buster Jerkiä. Täydellistä kopiota meidän vieheestämme.

Piirtämisen, prototyypin ja tuotannon aloittamisen välillä meni neljä kuukautta. Sillä välin toinen tehdas kopioi vieheen ja myi sitä täyttä höökiä markkinoille. Pienen Suomen pienet markkinat riittivät meille muutamaksi vuodeksi kopioinnista huolimatta. Vasta kokonaiskilpailun koventuminen ajoi meidät lopettamaan tämän harrastamisen vuonna 2008. Kun lopetimme, markkinoille ilmestyi ainakin viisi muuta kopiota. JSB Esocidae, Fladen Maxximus, Grosari Jerkbait, kopion kopio Grossari, OPM Pike Slinger ja ehkä joku muukin.

Onneksi emme keksineet mitään aidosti mullistavaa. Onneksi emme sijoittaneet omaisuuttamme hankkeeseen. Ja onneksi teimme hommaa harrastukseksemme. Vauhti ja valtava into ei korjannut virheitä. Muistakaa te muut katsoa sivuillenne silloinkin kun vauhti on kovimmillaan!


Kirjoittaja

Niko Satto

Kirjoittaja on If Vahinkovakuutusyhtiö Oy:n monikanavamyynnin johtaja.

Aiheet

Yleinen

Avainsanat

kasvu, strategia, patentti, oppiminen


Kommentointi