Blogi

Ubuntusta suomalaisen kasvuyrittäjän käyttöjärjestelmä? Mitä W. Gretzky sanoi matkasta Piilaaksoon?

14.3.2013

Kasvuyritysmaailmassa kukaan ei pärjää yksin. Parhaatkin yksilöt tarvitsevat tukea, kuuntelevia korvia, eriäviä mielipiteitä ja haastamista. Tätä tukea on suomalaisessa bisnesmaailmassa, mutta mielestäni sitä on aivan liian vähän ja siinä vähässäkin on kehitettävää.

Kun suomalainen yrittäjä kertoo silmät roihuten uudesta yritysideastaan tai tuotteestaan, kuulijan ensimmäinen luontainen kommentti on: “Joo, hyvä idea, mutta eihän se toimi siitä ja siitä syystä. Eihän se ole ennenkään mennyt noin.” Uusi idea nähdään mahdollisuuden sijaan pessimistisesti ongelmana. Kun tämä tyrmäys tapahtuu yhä uudestaan, yrittäjä lannistuu eikä enää hakeudu ideoitansa esitellen vastaaviin vuorovaikutustilanteisiin.

Olen käynyt kahdella Kasvu Open -matkalla Piilaaksossa, missä olen havahtunut tähän valtaisaan bisneskulttuurieroon. Kun suomalainen yrittäjä silmät jo samentuneena kertoo yritysideastaan, Jenkeissä kuulijan ensimmäinen kommentti on: “Joo, hyvä idea, ja tuohon voisi lisätä sitä ja tätä; oletko tutustunut tähän konseptiin, jossa sinulla voisi olla jotain opittavaa; hetkinen, soitan tuttavalleni, joka voisi kyetä auttamaan sinua.” 

“Joo, mutta” vs. “joo, ja”. Pieni sana, iso ero.

Nimeän tämän jenkkitavan auttaa toisia rakentavaksi vuorovaikutukseksi. Toisia autetaan aidosti, vaikka syyt lienevät myös itsekkäät - kukaan Piilaaksossa ei voi tietää, kuka suunsa aukaiseva yrittäjä on “the next big thing” ja tehdäänkö hänen kanssaan lopulta isot kaupat myöhemmin.

He luottavat ubuntuun: Etelä-Afrikan bantukielessä se tarkoittaa avointa ja toisille saatavilla olevaa, jossa hyvä kiertää. Kun ohikulkeva matkustaja pysähtyy kylään, hänen ei tarvitse pyytää vettä ja ruokaa. Kylän ihmiset antavat hänelle ruokaa sekä auttavat ja kuuntelevat. Tämä mahdollistaa ympäröivän yhteisön kehittymisen, jolloin samalla myös auttaja kehittyy. Ja luultavasti jokainen on joskus ohikulkumatkalla itsekin.

En yli-ihannoi Piilaakson bisneskulttuuria, kuitenkin tässä asiassa meidän tulee muuttaa käytäntöjämme kohtaaminen kerrallaan. Miksemme kannustaisi toisiamme? Ihminen kestää yllättävän paljon kehuja, mainittiin eräässä Parempi johtaa hyvin -statuspäivityksessä. Pelkkä olalle taputtelu ei ole hyväksi, mutta meidän tulisi miettiä, jatkaako seuraava uuden ideansa sinulle kertoja keskustelun jälkeen matkaa silmät entistä sameampina vai roihuavimpina?

Kasvu Open -matkalla helmikuussa nähtiin yhteen hiileen puhaltamista, kun yrittäjät ja yrityskehittäjät pelasivat globaalia kasvuyrityspeliä. Huomasin, että matka avasi kaikkien mukana olleiden ajatusmaailmaa. Ihmisakkuihin saatiin virtaa muustakin kuin auringosta - rakentavasta vuorovaikutuksesta, joka tarttui varmasti koko joukkueeseen. Tämä vaikutus ei kestä ikuisuuteen, ei edes pääsiäiseen, jos olet yksin pelinrakentaja ilman samoilla säännöillä pelaavia joukkuetovereita.

Auta, kuuntele, tue. Haasta, pyydä perusteluja. Yhdistä ihmisiä, ole avoin. Mitä jos juuri se asia, jonka sanomista pidättelet, on toisen puuttuva palanen? Älä ole tässä asiassa aito suomalainen.

You miss 100 % of the shots you don’t take, sanoi Wayne Gretzky Kasvu Openiin liittyen.

Aki Soudunsaari

PS. Katso, millaista globaalia toimintaa Kasvu Open 2012 sai aikaan 


Aiheet

Kasvu Open 2013

Avainsanat


Kommentointi