Blogi

Seppo Sneck: Kuka hyötyy Kasvu Openista?

18.2.2014

Oma yrittäjyyteni alkoi 80-luvulla. Muistan, että 90-luvun alussa Suomi kouristeli ankaran laman kourissa ja vain kustannustietoiset yritykset jäivät henkiin. Vuosikymmenen loppua kohden IT-yritysten arvostus kohosi kestämättömän korkeaksi ja vuoden 2000 vääjämätön pörssikupla kiinnitti taas huomiomme yhtiöiden kannattavuuteen. Opimme kantapään kautta, että samat talouden lainalaisuudet pätevät kaikkiin yhtiöihin ja toimialoihin. Sykli käynnistyi uudestaan 2000-luvulla: kasvua haettaessa riskejä vähäteltiin, kunnes vuoden 2009 romahdus palautti taas mieleemme kassavirran ja terveen taseen merkityksen.

2014 ja 2015 tulevat olemaan kasvun vuosia monelle yritykselle. Nyt kasvun haasteet ovat kuitenkin erilaisia. Globalisaatio koskettaa kaikkia: kilpailijat tulevat markkinoillemme kauempaa ja uusia reittejä; omat asiakkaamme ovat entistä useammin maamme rajojen ulkopuolella. Kansainvälistyminen on arkipäiväistynyt ja koskettaa yhä useampia yrityksiä.

Nyt pyritään terveeseen kasvuun, varautuen riskeihin ja huomioiden kannattavuuden ja vakavaraisuuden vaatimukset. Kasvun hakeminen edellyttää oikeanlaisen ajattelun ja rohkeuden lisäksi kykyä hyödyntää muiden kokemuksia. On kustannustehokkaampaa oppia toisten virheistä. Kasvu Openissa kokemuksiaan jakaa suuri joukko liike-elämässä ansioituneita, kokeneita henkilöitä eri toimialoilta. Kysymys ei ole konkareittein villeistä muisteloista: kiitoratapäivissä nämä asiantuntijat käsittelevät kunkin yrityksen tilannetta ja arvioivat asioista rakentavasti, oman kokemuksensa kautta. Tämä on osaamisen ja kokemuksen soveltamista parhaimmillaan, yrittäjän käytännön ongelmien ratkomista.

Kasvu Open tarjoaa terveen kasvun avaimet. Niistä on hyötyä startupeille, jotka vielä kiihdyttävät kiitoradalla odottaen riittävää vauhtia noustakseen ilmaan. Aivan välttämättömiä nämä kasvun avaimet ovat niille jo toimintansa vakiinnuttaneille yrityksille, jotka ovat valmiita ottamaan seuraavan kasvuloikan.

Seppo Sneck
yrittäjä, bisnesenkeli, pääomasijoittaja

Edit 11.3.2015: Kuva poistettu, uusi alusta ei tue pystykuvaa.Kommentointi