Blogi

Oivaltavaa oppimista kasvun tiellä

15.2.2013

Joskus se sattuu, joskus se riemastuttaa ja joskus se pistää mietteliääksi. Lähes koko tunteiden kirjo oli läsnä Himoksessa toteutetussa ja Kasvu Openin kiitoratapäivän innoittamassa Kasvun Navigointipäivässä 30. tammikuuta. Neljä tiukasti valmistautunutta kasvuyritystä toi omat kasvuideansa arvioitavaksi taitavalle sparraajajoukolle.

Intensiivinen päivä koostui yhteisestä startista, jonka jälkeen kasvuyrityksille oli järjestetty neljä luottamuksellisesta puolentoista tunnin keskustelua kasvuyrittäjyyden ammattilaisen kanssa.

Itselläni oli etuoikeus olla yhden yrityksen mentorina läpi koko prosessin. Olimme parin kuukauden ajan jumpanneet yrityksen kasvun logiikkaa, asiakkuuksia ja talouslaskelmia. Olimme päätyneet mielestämme fiksuun ajatuspolkuun kasvun toteuttamiseksi ja saimmekin päivän aikana vahvistusta monille ajatuksille. Se oli riemastuttava tunne! Kokeneilta sparraajilta tuli paljon hyviä vinkkejä toteutukseen ja mallin muokkaamiseen. Meistä tuntui yrittäjän kanssa siltä, että nyt pysähdyttiin aidosti pohtimaan yrityksen tilannetta eri näkökulmista ilman kiireen tuntua.

Sitten tapahtui se, joka pisti mietteliääksi. Yksi sparraajista haastoi kasvuajatusta hartiavoimin. Ei siksi, että se olisi ollut hänen mielestään hakoteillä, vaan siksi että se oli kasvuajatuksena turhan vaatimaton. ”Rima korkeammalle! Pois mukavuusalueelta! Luota itseesi, älä yliarvioi kilpailijoitasi! Arvioi todellinen kasvupotentiaali faktoihin perustuen.”

Osa tämän sparraajan ajatuksista osui ja upposi saman tien. Osa vaatii hieman lisää ajatustyötä ja kotiläksyjä yrittäjältä; Mitä tämä kaikki tarkoittaa? Mitä muutoksia tarvitaan kasvupolun määrittelyyn? Mitä lisätietoja tarvitaan? Mitä minä itse asiassa yrittäjänä haluan? Haastaminen käynnisti todellisen oppimisen.

Päivän päättyessä kokoonnuimme yhteen arvioimaan päivän tuotoksia. Totesimme kuin yhdestä suusta, että päivä oli onnistunut ja tuonut paljon uutta pohdittavaa kaikille osallistujille. Taisipa joku sparraajista myöntää oppineensa itsekin päivän aikana jotain uutta! Kaikki yrittäjät totesivat, että päivästä seurasi kotiläksyjä ja niiden työstämistä jatketaan mentorin kanssa. Päivä avasi kuitenkin aivan uusia näköaloja kasvumahdollisuuksien tarkasteluun.

Kiitokset rohkeille yrittäjille, ammattitaitoisille sparraajille sekä Jämsekille päivän toteutumisesta! Iso kiitos myös Kasvu Open –prosessille, joka toimi innoittajana ja tarjosi osaavan sparraajaverkoston yritysten käyttöön. Ehkäpä joku näistä Jämsän seudun yrityksistä nähdään vuoden 2013 Kasvu Open finaalissa?

Katja Viiankorpi
Osaamispäällikkö
Yritysten Taitava Keski-SuomiKommentointi