Blogi

Eeva-Maija Pietikäinen: Luottovakuutus turvaa vientisaatavat

19.6.2014

Suomalaisen viejän kannalta on ihanteellista käydä vientikauppaa käteismaksuehdoin tai saada jopa kauppahinta ennakkoon. Tyypillisempää kuitenkin kulutustavaroiden, raaka-aineiden ja kestokulutustavaroiden kaupassa on pyytää myyjää myöntämään muutaman kuukauden mittainen maksuaika - myyntisaatavat ja ostovelat ovat tuttuja eriä kaikkien yritysten taseissa. 

Kun viejä myöntää maksuaikaa, syntyy luottoriski – jos asiakasyritys ajautuu konkurssiin tai asiakkaan maassa tapahtuu mullistuksia, voivat myyntisaatavat jäädä kotiutumatta ja luottotappio toteutua. Viejän kannattaa miettiä omaa luottopolitiikkaansa – onko viejä valmis kantamaan luottoriskiä, minkälaisille asiakkaille voi antaa maksuaikaa ja kannattaisiko luottoriskit vakuuttaa samaan tapaan kuin muutkin yritystoimintaan liittyvät riskit.

Finnveran luottovakuutuksen avulla asiakasriskit saadaan hallintaan. Luottovakuutuksella voidaan turvata yksittäisiä vientikauppoja, luottorajan puitteissa tehtävää jatkuvaa vientiä ja räätälöitävien tavaroiden kaupassa niiden valmistukseen liittyvää riskiä.

Näin prosessi etenee:

Voit ottaa yhteyttä Finnveran vientikaupan rahoitus -tiimin asiantuntijoihin ja käydä läpi vientikauppaan ja takuun ehtoihin liittyviä asioita tai lähettää Finnveralle suoraan takuuhakemuksen. (Jos viennin kohdemaa on jokin EU-maista tai jokin muu läntinen teollisuusmaa ja maksuaika alle 2 vuotta, niin Finnvera ei voi valitettavasti EU-valtiontukisääntöjen takia auttaa. Näissä tilanteissa yksityiset vakuuttajat Atradius ja Euler-Hermes palvelevat.)
Finnvera tilaa asiakkaan luottotiedot viejän laskuun, käy ne läpi ja tekee niiden perusteella päätöksen ostajalle myönnettävästä luottorajasta.
Finnvera lähettää takuusopimuksen viejän allekirjoitettavaksi ja veloittaa käsittelymaksun (tavallisesti 150 euroa).  
Viejä ilmoittaa kuukausittain takuun piiriin tulevan viennin, josta veloitetaan takuumaksu. Tyypillinen takuumaksu alle 90 päivän maksuajoille vaihtelee 0,4–0,75 % välillä; maksu peritään ilmoitetusta viennistä.
Saman takuusopimuksen piirissä voi olla useita ostajia eri maista

Pieniäkin kauppoja voi ja kannattaa vakuuttaa. Tähän mennessä pienin Finnveran myöntämä luottoraja on 4000 euroa. Takuu kattaa 90 % saatavasta – vakuutustoimintaan liittyy aina omavastuu ja luottovakuutustoiminnassa se on tavallisesti 10 %

Luottovakuutus on suoraviivainen tapa suojautua luottoriskeiltä. Kevyimmässä tapauksessa mukana ovat viejä, ostaja ja Finnvera. Luottovakuutuksen avulla vientisaatavista voi saada myös käteistä rahaa, jos viejän pankki on valmis diskonttaamaan saatavat. Oikeus korvaukseen luottoriskin toteutuessa siirretään tässä tapauksessa pankille ja kuvioon tulee neljänneksi osapuoleksi pankki.

Lue lisää osoitteessa http://www.finnvera.fi/Tuotteet-ja-FAQ/Vientitakuut/Vientisaatavatakuu

Eeva-Maija Pietikäinen, tiimipäällikkö
Vientikaupan rahoitus, Finnvera Oyj

EDIT 12.3.2015: Kuva poistettu, uusi alusta ei tue pystykuvaa.


Aiheet

Yleinen

Avainsanat

rahoitus, vientikauppa


Kommentointi