Blogi

Kiitorata kutsuu - fasten your seatbelt!

23.3.2015

Kasvun keskellä olisi syytä myös analysoida omaa liiketoimintaa.

Kuopion Kiitoratapäivät ovat takana ja joillakin paikkakunnilla ne ovat jo vielä edessä. Kiitoratapäivissä yritykset saavat mahtavan kattauksen sparrausta eri alojen toimijoilta. Mukaan kannattaa ottaa avoin asenne ja halu kehittää omaa bisnestä!

Miksi sitten tarvitaan turvavöiden kiinnittämistä? Turvavyöhän vain rajoittaa osaavaa ja tahtoasenteen omaava tiimiä? Rajoittaako turvavyö yritystä, jolla on hyvä tuote tai palvelu? Yritystä, jolla on kirkas ajatus siitä, kuka on mahdollinen asiakas? Nousukiidossa tarvitaan silti aina myös turvavyötä eli riskienhallintaa.

Riskienhallinnalla tarkoitan pientä analyysia innostuksen keskellä siitä, mitä kannattaa tehdä missäkin järjestyksessä ja millä rahoituksella. Erityisesti yrityksen alkuvaiheessa resurssien niukkuuden vuoksi on hyvä miettiä marssijärjestystä. Onko meillä varaa investoida ja kehittää samaan aikaan, kun kasvu sitoo yhä enemmän käyttöpääomaa? Miten tämä kaikki rahoitetaan?

Onko meillä käytössä jo Venäjän malli, kolmen F:n rahoitus? (Friends, Fools and Family)

Jossain kohtaa kasvua tulee vaihe, jolloin innovaattoreiden joukosta tulee yhden kirjata yrityksen suunnitelmat paperille ja analysoida dokumentaation ja talouden lukujen valossa tulevaisuutta. Yritys, jolla on tahtoasenne, hyvä tiimi ja tuote sekä mietittynä mahdollinen asiakas, tarvitsee enää tämän kaiken dokumentoimista. Mitä tästä dokumentoinnista seuraa? Paperia voidaan kutsua visioksi, strategiaksi tai ainakin paperiksi, jolla haetaan pääomasijoittajaa tai lainarahaa. Kun yrityksen tahtotila ja suunnitelmat ovat paperilla, näyttää se siltä, että edes jonkinlaista turvavyötä käytetty. Tällöin yrityksen rahoittamatta jättäminen on miltei mahdotonta! Hyvää strategiaa seuraa aina rahoitus.

Menestystä kaikille yrityksille Kiitoratapäiviin!


Kirjoittaja

Heidi Nousiainen

Rahoituspäällikkö, Finnvera Oyj Savo-Karjala

Aiheet

Yleinen

Avainsanat

kasvuyritys, riskienhallinta


Kommentointi