Blogi

Itsensä likoon laittaminen vie huipulle

21.9.2015

Lindberg kuvailee itseään lähtökohtaisesti optimistiksi. Kun haastava tilanne tulee eteen, siinä ei auta surkuttelu ja kynien pudottaminen pöytään.

Haasteisiin vastaaminen, optimistisuus ja periksiantamattomuus. Siinä keskeisimmät ominaisuudet, joilla Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg on edennyt nykyiseen asemaansa. Asenteesta, tavoitteista ja selviytymisestä haastavissa tilanteissa Lindberg puhuu myös Kasvun Karnevaalin perjantai-iltapäivän Taistelijat-talkshowssa.

– Never give up oli mottoni jo MiG-lentäjänä työskennellessäni, Lindberg sanoo.

Lindberg kuuluu kahden Machin kerhoon eli lentäjiin, jotka ovat lentäneet yli kaksi kertaa äänen nopeudella.

– Hienointa taistelulentäjän uralla on nimenomaan sen vaikeus. Siinä todellakin joutuu laittamaan kaikkensa peliin, Lindberg pohtii.

Hävittäjälentäjänä yksilö on psykofyysisesti äärirajoilla. Läsnä ovat aina korkeat riskit. Suuren nopeuden keskellä on sekunneissa tehtävä valtava määrä päätöksiä. Lindberg kuvailee taistelulentäjän työtä ehdottomasti vaativimmaksi ajanjaksoksi omalla urallaan.

– Vaikka hävittäjälentäjä on yksittäistaistelija, hän ei missään tapauksessa ole yksinäinen susi. Lentäjä on kiinteä osa taistelijaryhmää. Hävittäjälentäjäyhteisössä korostuu äärimmäinen luottamus tiimiin: tehdään mitä sovittiin ja huolehditaan turvallisuusmääräyksistä.

Haasteet nähtävä mahdollisuutena

Sitoutuneisuus ja periksiantamattomuus mitataan haasteiden edessä. Menestyminen ratkaistaan asenteella.

– Jos joku tulee ja sanoo, oletko valmis ottamaan haasteen vastaan, mikä on reaktiosi? Edessä voi olla vuori kiivettävänä, mutta näkeekö sen mahdollisuutena vai sulana mahdottomuutena, on olennaista selviytymisessä, Lindberg toteaa.

Lindberg muistuttaa, että haastetta vastaanottaessa ilmaan jää aina epävarmuustekijöitä, mutta niiden merkitys on punnittava asian sisällön ja oman tulevaisuuden osalta. Lindberg kertoo, että useimmat hänen uraansa koskeneet päätökset on pitänyt tehdä nopealla aikataululla.

– Olen ottanut haasteet vastaan asenteella, mitä kaikkea se pitääkään sisällään, katsotaan. Kun jälkikäteen omaa matkaa tarkastelee, en olisi mitenkään osannut odottaakaan kaikkea sitä mitä olen kokenut ja nähnyt, Lindberg pohtii.

Positiivisin mielin eteenpäin

Vuorta pitkin on edettävä joskus pienin vauvanaskelein, vaikka olisikin halu edetä tiikerinloikissa.

– Kaikki isot asiat pitää kyetä paloittelemaan pienempiin portaisiin. Isot muutokset kestävät vääjäämättä vuosia eikä yhdellä hypyllä päästä perille. Elefantti syödään pala kerrallaan, Lindberg muistuttaa.

Lindberg kuvailee itseään lähtökohtaisesti optimistiksi. Kun haastava tilanne tulee eteen, siinä ei auta surkuttelu ja kynien pudottaminen pöytään.

– Ajattelen aina, että asiat lutviutuvat ja tiukoista tilanteista painetaan eteenpäin, vaikka tunnit, päivät ja kyvyt eivät tuntuisi riittävän, Lindberg pohtii.

Lindberg kuitenkin muistuttaa, että vaikka tavoitteissa pitää olla haastetta, niiden pitää olla myös realistisia. Tilanteen analysointi ja vaihtoehtoiset ratkaisuvaihtoehdot vievät perille.

– Jos on jo lähtökohtaisesti tunnistettavissa, että resurssit eivät kerta kaikkiaan riitä tavoitteiden toteuttamiseen vaiheittainkaan, miksi tehdä sellaisia suunnitelmia.

Kyky toimia yhdessä ratkaisee

Puolustusvoimien vuosibudjetti on pari miljardia ja se työllistää yli 12 300 ammattilaista Suomessa ja ulkomailla. Puolustusvoimat on aina valmiudessa pahimman varalle. Yhtenä tärkeimpänä kriteerinä Puolustusvoimissa työskentelylle Lindberg nostaa kyvyn tulla toimeen ihmisten kanssa.

– Puolustusvoimat koostuvat ihmisistä, toimintamme ei ole vain taktiikoita, numeroita ja koneita. Kyky toimia yhdessä on välttämätöntä. Henkilöstön toimintakyky, verkottunut johtamisorganisaatio, reaaliaikainen tilannekuva ja modernit välineet mahdollistavat ison organisaation ketterän toiminnan, Lindberg muistuttaa.

Tärkein tuki uralle on omat kotijoukot. Työ on monenlaisten tiimien kombinaatio. Puolustusvoimien komentajan tehtävässä lähellä on tiimi, jonka kanssa työn arki organisoituu. Pääesikunnan johdossa tiimi tarkastelee pitkän tähtäimen asioita.

– Alle kymmenen hengen tiimeissä on kovan luokan ammattilaisia ja asiantuntijoita, joille on kertynyt laaja-alaista kokemusta. Vaativassa suunnittelu- ja valmistelutyössä sellaisella yhdistelmällä saa hyvin tehoa toteutukseen ja muutosjohtamiseen, Lindberg pohtii.

Teksti: Johanna Summanen, Medita Communication OyKommentointi