Blogi

Finalistiesittely RECENART: taiteen kuntotarkastusta

22.9.2015

Taiteen materiaalitieteellinen tutkiminen yhdistettynä taidehistorialliseen asiantuntemukseen on RECENARTin ydinosaamisaluetta.

RECENART-hanke sai alkunsa, kun Jyväskylän yliopiston taidehistorian, kemian, fysiikan ja IT-tiedekunnan hyperspektrikuvantamisen tutkimuksessa havaittiin olevan yhteisiä intressejä taiteen materiaalitieteellisen tutkimuksen saralla. RECENART – Research Centre for Art on TEKESin rahoittama monitieteellinen taiteen tutkimukseen ja sen merkitsemiseen liittyvä projekti Jyväskylän yliopistossa. Projektista on tulossa uutta liiketoimintaa vuoden 2016 aikana.

”Taidemaailmassa tieteellisellä tutkimuksella on kysyntää, sillä connoisseurismi (asiantuntijan silmämääräinen teoksen tutkiminen) on etenkin suurten väärennöstapausten yhteydessä menettänyt uskottavuuttaan. Maailmalla on vain muutama yksityisille taidesijoittajille avoinna olevia tutkimuskeskuksia”, kertoo yksi hankkeen asiantuntijoista Laura Aineslahti ja jatkaa, ”kilpailijoilla ei kuitenkaan ole yhtä laajaa välineistöä ja monitieteellistä asiantuntemusta hallussaan. RECENART on kuin taiteentutkimuksen supermarketti.”

Monitieteellistä tutkimusosaamista

Taiteen materiaalitieteellinen tutkiminen yhdistettynä taidehistorialliseen asiantuntemukseen on RECENARTin ydinosaamisaluetta. Usein tiedon metsästäminen tarkoittaa teoksen tutkimista aina molekyylitasolle asti tai sen nanometrin tarkkaa kuvantamista.

RECENART varmisti Claude Monet'n maalaamaksi epäillyn teoksen aitouden.”Esimerkiksi vuosisatoja merenpohjassa olleesta kiinalaisesta Tang-kauden keramiikasta tutkimustiimi pystyi alkuainetutkimuksen perusteella saamaan selville valmistumisen aikakauden ja alueen, jossa esine oli tehty. Vastaavasti Claude Monet´n maalaamaksi epäillyn teoksen aitous varmistettiin vertaamalla kyseisen teoksen väriaineita taitelijan muusta tuotannosta havaittuihin pigmentteihin. Kun teos kuvattiin hyperspektrikameralla, löytyi maalipinnan alta taiteilijan alkuperäinen signeeraus. Valitettavasti joskus vastaan tulee myös väärennöksiä, joiden tutkiminen on tärkeää yhteistyötä esimerkiksi poliisin, vakuutusyhtiöiden ja tullin kanssa”, täsmentää Aineslahti.

RECENART tutkimustiimi.RECENARTin tutkimustiimi kehittää uniikkia nanomateriaalia, jolla voidaan merkitä jokainen tutkittu teos, taiteilijan tuotanto tai vaikkapa taidesijoittajan kokoelma. Merkintä on näkymätön eikä vaurioita teosta millään tapaa. Se voidaan applikoida missä tahansa ja mihin tahansa kohteisiin, joiden toivotaan tulevaisuudessakin säilyttävän aitoutensa. Näitä ovat esimerkiksi kallisarvoiset ja ainutkertaiset taideteokset, korut ja tulevaisuudessa vaikkapa lääkkeet, joita väärennetään maailmassa erittäin paljon. Tulevaisuudessa RECENART tulee palvelemaan kansainvälisesti eri organisaatioita ja taidesijoittajia, jotka haluavat tietää lisää teoksensa historiasta tai sen aitoudesta.

Tutkimuksesta liiketoimintaa

Kasvu Openiin RECENART haki mukaan, koska mittavan kansainvälisen liiketoiminnan kehittämiseksi tarvitaan paljon tietoa ja sparrausta alan asiantuntijoilta.

”RECENARTin tehtävänä on luoda kansainvälistä liiketoimintaa ja palvella taidesijoittajia kaikkialla maailmassa. Tarvitsemme sparrausta idean kasvattamiseen isoksi liiketoiminnaksi ja sen jälkeen vinkkejä siitä miten tieteellinen taiteentutkimus ja nanomerkintä saadaan skaalattua maailmanlaajuiseksi”, Aineslahti kertoo.

RECENARTilla on määrä kasvaa maailman johtavaksi taiteentutkimuskeskukseksi. Nanomerkinnän ja tutkijoiden tietokannan avulla sen voi kasvattaa suureksi kansainväliseksi liiketoiminnaksi. Nanomerkintä yksinään jo voidaan skaalata kaikkiin sellaisiin esineisiin, joiden alkuperän halutaan pysyvän autenttisena.

”TEKES-rahoituksen päätyttyä RECENARTille pitää saada mittavaa kansainvälistä liiketoimintaa. Palvelemme jo pilottiasiakkaita. Tutkittuja esineitä on kertynyt aina Singaporesta asti, jo lähes 100 kappaletta. On selvää, että RECENART ei voi jäädä pelkästään Suomeen.”

RECENART kotisivut
RECENART Facebookissa
RECENART Twitterissä


Kirjoittaja

Enni Aittila

Enni Aittila toimi Kasvu Open -tiimissä sisällöntuottajana. Hän on valmistunut Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta, pääaineena laskentatoimi.


Kommentointi