Blogi

Finalistiesittely ionSign: mitä jos esineesi osaisivat puhua?

16.9.2015

Kuvassa vasemmalta pääsuunnittelija Tomi Arvonen, myynti- ja kehitysjohtaja Mikko Sainio sekä toimitusjohtaja Mika Kivistö.

Vuonna 2007 Comprog Oy:ssä työskennellyt ryhmä päätti hankkia liiketoimintakaupalla yrityksen elektroniikan ja sulautettujen ohjelmistojen liiketoiminnan. Syntyi ionSign, suoraan 2008 alkaneeseen vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen.

”Joitakin tuotteita ja asiakkaita ionSignilla oli valmiiksi. Vuoden 2008 jälkeen olemme pystyneet myös lisäämään tuotteita ja asiakkuuksia. Tiimimme tausta on mobiilituotteiden ja –ohjelmistojen suunnittelussa, joten etähallittavuus ja etäohjattavuus oli luonnollinen suunta myös omille tuotteille”, kertoo yrityksen myynti- ja kehitysjohtaja Mikko Sainio.

ionSign suunnittelee ja markkinoin etähallinnan laitteita ja ohjelmistoja, siis tämän päivän termein rakentaa teollista internetiä.ionSign suunnittelee ja markkinoi etähallinnan laitteita ja ohjelmistoja.

”Tämän päivän termein voi sanoa, että rakennamme teollista internetiä. Laitteillamme mm. kerätään hyödykkeiden kulutustietoja valtavista kiinteistömassoista tai operointidataa teollisuuden laitteista. Emme tee tavallista gatewayta, tiedon kauttakulkulaitetta, vaan autonomisesti tietoa poimivan ja aikasarjan eheyden turvaavan ratkaisun”, Sainio kertoo.

Yrityksen ratkaisut soveltuvat koneita ja laitteita valmistavalle teollisuudelle sekä tietointensiivisiä B-to-B -palveluja tuottaville yrityksille. Yrityksen tiimi pystyy myös suunnittelemaan asiakaskohtaisia ratkaisuja tai jopa oman tuotteen asiakkaalle. Laitteiden valmistus tapahtuu alihankintakumppaneiden kautta pääosin Suomessa.

”Tällä hetkellä ionSign työllistää 12 henkeä. Raumalla sijaitsevan toimipisteemme kautta toimimme koko Suomen laajuisesti. Toimintaa taikka myyntiä ulkomaille meillä ei vielä ole, ja tähän kohdistuukin suurimmat odotukset kasvusuunnitelmissamme”, Sainio paljastaa.

Kasvu Openista yritys kuuli Rauman kauppakamarilta.

”Osallistuimme starttiin jo sillä ajatuksella, että mukaan lähdetään. Kasvuhalukkuutta olimme jo herätelleet, mutta tavoitteiden asettaminen ja strategian kirkastaminen oli tekemättä”, Sainio kertoo.

ionSignin tavoite oli saada Satakunnan Kasvupolulta ulkopuolisia näkemyksiä ja haastamista oman strategian kirkastamiseen sekä kasvusuuntien kartoittamiseen.

”Olimme tiedostaneet, että tällä hetkellä teemme liian monenlaista liian monelle, eikä se ole välttämättä hyvä pohja hakea kasvua halutussa ajassa ja skaalassa. Oikean hevosen valinta ei vielä Kasvu Openin myötä helpottunut, mutta valinnan tarpeellisuus tuli entistä selkeämmäksi”, Sainio kiittelee.

ionSignin ratkaisun avulla voidaan mm. kerätä hyödykkeiden kulutustietoja valtavista kiinteistömassoista tai operointidataa teollisuuden laitteista.

Varmaa on se, että ulkomaille lähdetään. Yrityksen suunnitelmissa on paitsi kasvattaa kotimaisia suunnittelupalveluasiakkuuksia, myös pyrkiä kasvamaan tuotemyynnillä vientimarkkinoilla.  

”Haasteena on tällä hetkellä sekä valita teollisen internetin kentästä ionSignin vahvuuksiin parhaiten sopiva lokero, että vientikaupan käynnistäminen. Näemme kuitenkin potentiaalia liikevaihdon moninkertaistamiseen 3-5 vuoden kuluessa.”

Satakunnan Kasvupolulta yritys sai kaipaamaansa haastamista kasvusuunnitelmalle, että uusia ajatuksia.

”Erään myllärin esittämä omistajastrategian pohdinta jäi mieleen. Paitsi että kasvusuunnitelmiamme haastettiin, jäi polulta käteen jotain konkreettistakin - saimme nimittäin mylläristä uuden hallituksen puheenjohtajan. Työ kasvun eteen siis yhä jatkuu”, summaa Sainio.

ionSign kotisivut
ionSign LinkedIn
@ionSign twitter
ionSign Facebook


Kirjoittaja

Enni Aittila

Enni Aittila toimi Kasvu Open -tiimissä sisällöntuottajana. Hän on valmistunut Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta, pääaineena laskentatoimi.


Kommentointi