Blogi

Finalistin esittely: Akva Filter – Jatkoa yritystarinalle

13.9.2013

Vedessä ja vedessä on eroja kun Akva Filter on tehnyt osuutensa. Kuvassa Tarja ja Tuomo Rajala.

Kasvu Open  -kisan start again -sarjan finalisti Akva Filter Oy hakee tasaista kasvua niin koti- kuin ulkomaisilta markkinoilta. Uudet omistajat ovat ottaneet haltuunsa pitkät perinteet omaavan veden suodatusjärjestelmiä tarjoavan yrityksen ja jatkavat sen tarinaa puhtaamman veden puolesta.

”Nyt on puhtaan veden aika”, lukee Akva Filterin mainoksessa Maaseudun Tulevaisuus –lehdessä. Yrityksen liikeideana on valmistaa tuotteita, jotka puhdistavat veden epäpuhtauksia, esim. rautaa, mangaania, humusta, radonia, uraania tai fluoria. Kuluttajien tietoisuuden ja lainsäädännön tiukentuneiden kriteereiden myötä yritys toimii vahvasti kasvavilla markkinoilla. Vettä tarvitaan aina, riippumatta talouden suhdannetilanteesta.

Sukupolvenvaihdos tarjosi tilaisuuden

Mutta kuinka yrittäjäpariskunta Tuomo ja Tarja Rajalan tarina sai alkunsa Akva Filterissä? ”Yritys on perustettu jo vuonna 1980, ja vuonna 2009 löysimme yrityksen kun se oli sukupolvenvaihdoksen myötä tarjolla ostettavaksi.”, kertoo Tuomo Rajala. Kaupat tehtiin ostajan kannalta hyvään aikaan keskellä pahinta lamaa. ”Kaikki tapahtui oikeastaan aika vauhdikkaasti. Tarja oli ollut töissä ympäristöhallinnon vesipiirissä kemistinä ja minä mukana konepajatoiminnassa, jossa lama tuli rajuna päälle loppuvuonna 2008. Siinä tilanteessa päätimme lähteä rohkeasti mukaan uuteen bisnekseen.”

Kasvua kehittämisen kautta

Akva Filterin yrittäjien tavoitteena on liikevaihdon kasvattaminen ja toiminnan laajentaminen uusille markkinoille osin uusituilla tuotteilla. Kotimarkkinoilla on kuluttajapuolella työnsarkaa kasvavasta kilpailusta huolimatta, mutta tuotteita halutaan kehittää palvelemaan myös suurempaa käyttöä. Mahdollisuuksia löytyy muun muassa vesiosuuskuntien ja vesilaitosten suunnalta ja kansainvälisiltä markkinoilta. Toiminnan eteenpäin vieminen vaatii jatkuvaa kehittämistoimintaa, jota Akva Filter tekee muun muassa yliopistojen kanssa. ”Vedenkäsittelyn kehittäminen on mielenkiintoinen juttu. Tuotekehittelyssä on paljon tekemistä ja uudet tekniikat, kuten nanotekniikka, tuovat uusia mahdollisuuksia. Me haluamme olla vahva toimija alalla, siksi kehitämme tuotteitamme tutkimustietoa hyödyntäen.”

Akva Filter on osakkaana Sanso Oy:ssä, joka kehittämä tuote toimii samanaikaisesti veden tehokkaana hapettajana sekä sähkögeneraattorina. Sitä kautta yritys pyrkii saamaan asiakkaita vesilaitoksista, joita voidaan palvella tehostamalla vesi- ja jätevesilaitosten veden hapetusta, kemikaalien syöttöä, suodatusta ja energian talteenottoa.

Kasvu Openista uusia ideoita

Kun pieni pidemmän historian omaava yritys lähtee hakemaan tavoitteellista kasvua, on matkalla myös monia haasteita; resurssit, osaaminen, sopivat kumppanit, markkinointi ja myynti, logistiikka jne. Muun muassa näihin asioihin Tuomo Rajala lähti hakemaan Kasvu Openista sparrausapua. ”Kiitoratapäivät ovat olleet mielenkiintoisia ja olen saanut hyviä näkökulmia meidän toimintaamme. Myös kokemusten vaihto muiden finalistien kanssa on ollut antoisaa ja antanut itselle pohdittavaa.” Pienellä yrityksellä on ajan riittäminen konkreettinen asia kehittämistyössä, mutta myös siihen menevään aikaan on investoitava jos haluaa mennä eteenpäin. Matka jatkuu kohti Pietarin kiitoratapäivää, jossa Tuomo Rajala pääsee tutustumaan Idän kaupan ytimeen.

Tutustu lisää: www.akvafilter.fiKommentointi